Hallo, Ik ben
Werner

Door inzet van mijn kennis kan ik bijdragen aan een betere wereld. ”

Door inzet van mijn kennis kan ik bijdragen aan een betere wereld. ”

Hallo, Ik ben
Werner

Door inzet van mijn kennis kan ik bijdragen aan een betere wereld.”

Werner Fischer

Impact investing lead & Management Consultant sustainable innovation

Catalyze gaf me de kans én het vertrouwen om na slechts zes maanden mijn eigen afdeling op te zetten. En dat is precies waarom Catalyze dé organisatie is waarvoor ik wil werken. Het is heel bijzonder om als jonge innovator de vrijheid en kans te krijgen om ideeën om te zetten in realiteit. Het is dé manier om impact te maken in een snel veranderende wereld.

Van jongs af aan had ik een grote interesse in economie, commercie en technologie. Ik wilde altijd begrijpen hoe de economie werkt, welke verschillende bedrijfsmodellen er bestaan en op welke manieren bedrijven innoveren teneinde nieuwe producten naar de markt te brengen. Bovendien was ik altijd nieuwsgierig naar welke impact innovatieve ideeën kunnen hebben op onze systemen, samenleving en levensstijl. Voor mij gaven mijn studies in economie, bedrijfskunde en technologie in Duitsland me de kans om meer inzicht te verwerven binnen dit werkveld. Toch voelde ik dat ik meer kon doen met mijn opgedane vaardigheden, naast het kunnen runnen van een bedrijf.

Tijdens mijn laatste jaar van mijn Masters studeerde ik aan de Berkeley Universiteit in de VS. Ik werd geïnspireerd door professoren die academische concepten rondom innovatie ontwikkelen (bijv. Open Innovatie) en hoe deze praktisch -in het echte leven- kunnen worden toegepast. Ze gingen zelfs nog een stap verder door innovatie te koppelen aan duurzaamheid en daarmee gedeelde waarde konden creëren. Een voorbeeld: wanneer Unilever investeert in het vergroten van het bewustzijn voor gezonde FMCG-producten in landelijk India, profiteert iedereen daarvan. Door te laten zien wat de voordelen zijn en daarmee het bewustzijn van hun afnemers te vergroten, zal hun sales uiteindelijk ook groeien.

Dit was een eye opener voor me.''

Dit was een eye opener voor me.''

Dit was een eye opener voor me. Ik leerde uiteindelijk dat een conventionele commerciële benadering de potentie heeft om maatschappelijke en ecologische veranderingen teweeg te brengen. Doordat ik enthousiast werd van dit concept heb ik ook “the Smart Village Program” gevolgd, een programma dat ook ontwikkeld was bij Berkeley. In het kader van dat programma verbleef ik een jaar in India om te onderzoeken hoe grote bedrijven en start-ups de verantwoordelijkheid op zich kunnen nemen om te voorzien in de behoeften van dorpsbewoners en tegelijkertijd gelegenheid zien om potentiële groeimarkten te kunnen aanboren. Als onderzoeker aan de UC Berkeley kon ik uiteindelijk mijn eerste boek samen met zeer erkende professoren in dit vakgebied publiceren. In dit boek deelden en reflecteerden we op onze ervaringen uit India waarbij we overheid, academici en bedrijven met elkaar in contact brachten om daarmee duurzame groei te stimuleren.

Met deze opgedane kennis kreeg ik de mogelijkheid om die bij Catalyze toe te passen. Ik ben de Lead Impact Investing & Senior Consultant voor duurzame innovaties. In mijn rol werk ik samen met deep tech start-ups om hun duurzame en milieu impactvolle technologie naar de markt te brengen. Ik breng R&D-partners samen, ontwerp hun groeistrategie, en haal financiering op via overheidssubsidies. Daarmee help ik ze hun ambities te realiseren. Tot nu toe heb ik meer dan €5,5 miljoen aan financiering opgehaald.

Binnen Catalyze heb ik het “Impact Investing model” geïntroduceerd. Catalyze bood me de unieke kans om een nieuwe service te ontwikkelen waarmee we niet alleen financiering faciliteren via subsidies maar ook via zgn. “Impact Venture Investors”. Impact Investing koppelt financieel rendement aan meetbaar milieu- en/of sociaal rendement. Met dit instrument faciliteren we investeringen voor onze klanten om hun groei te stimuleren en een ongekende impact te realiseren.

Ik ben dankbaar dat Catalyze me de mogelijkheid biedt om mijn ideeën in de praktijk te brengen door een testomgeving voor innovatie te bieden. Op deze manier brengt Catalyze niet alleen de innovatie van onze klanten tot leven, maar fungeert het ook zelf als een sterke vernieuwer door haar medewerkers aan te moedigen om als grensverleggende veranderaars op te treden.”

Andere verhalen